Emblémázás


  

  

  


      
  
  

      
  
  
  
      
  
      
    

  
  

  


  


  
  
Emblémázás


Grafikai előkészítés


A konkrét emblémázási eljárást megelőzi a szakszerű grafikai előkészítés, mely a végeredményt tekintve elengedhetetlen fontossággal bír. A logó kézhezvételétől kezdve gondunk van a megfelelő méret beállítására, méretarányos látványtervet készítünk az ajándéktárgyról és gyakorlati tanácsokkal segítünk az embléma elhelyezését illetően. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy olyan emblémázott tárgyat kapnak kézhez, amilyet megálmodtak.


Szitanyomás


Kézi és automata gépekkel, volumen és a feladat függvényében. Klasszikusnak mondható, alapvetően textil és papír alapú termékek emblémázására használható eljárás. (Ezt a feliratozási módot használjuk többek között a pólók, esernyők, jegyzettömbök logózására.) A feliratozás több lépésben valósul meg, minden fázisban más-más gép kapcsolódik a folyamathoz. A szitanyomás egy keretre feszített, finom szövésű szitaszöveten létrehozott, festéknyomással végzett nyomtatás. A korszerű technológiai háttér lehetővé teszi az egyes műanyagok és fémek szitanyomással történő emblémázását is.
    
    

Dombornyomás


Bőr, jó minőségű műbőr, papír termékek emblémázására szolgáló eljárás. A logóról készül egy véset, melyen az embléma tükörképe jelenik meg. Ezt a vésetet egy présgépbe befogják, felhevítik a szükséges hőmérsékletre, majd megfelelő nyomóerővel belepréselik a tárgyba. Ekkor megjelenik a minta lenyomata. ehetőség van a nyomat színezésére, ha a szerszám és a tárgy közé speciális fóliát helyeznek. Ebben az esetben a lenyomat olyan színű lesz, mint a fólia (Pl. ezüst, arany).
    
    

Bögre emblémázás


Bögréket és üvegpoharakat magas hőfokon beégetett kerámia- illetve üvegfesték felhasználásával lehet dekorálni, emblémázni. Az eljárás részleteiben hasonló a szitanyomáshoz, mivel a grafikát (a különböző színkivonatokat) szitára világítják, a kerámiafestéket pedig ezen keresztül egy speciális papírra nyomják. Miután az összes színt felhordták erre a felületre, kap egy lakkréteget, melynek segítségével a matrica leáztatható a papírról, majd ezt kézzel felhelyezik a bögre palástjára. Ezután kerül a bögre a kemencébe, ahol magas hőmérsékleten (kb. 750 °C) a festék a bögrén lévő mázzal erős kötést hoz létre, a lakkréteg pedig nyom nélkül leég. Ezzel az eljárással direkt színes grafika és color kép is elhelyezhető a bögrén. A festékek csak korlátozott színekben léteznek, emiatt a különböző Pantone- színárnyalatokat nem lehet pontosan "kikeverni", és color képek esetén is számolni kell tónus- illetve színváltozással. Léteznek úgynevezett hidegfestékek, melyeket körülbelül 150 °C-on hőkezelnek a kerámiára. Ezek színválasztéka teljes, hátránya viszont, hogy fémtárgygyal lekaparható a felületről (mosogatás és normál használat nem károsítja).
   

Gépi hímzés


A mai legmodernebb gépparkon végezzük. Textíliák emblémázására használatos eljárás. A hímzést számítógép-vezérelt automata hímző gépek végzik előre megírt hímző program alapján. (hímző program). Lehet közvetlenül a tárgyra hímezni, esetleg varrott vagy ragasztott applikációval készíteni a mintát. Ez utóbbi akkor hasznos, ha a textíliát nem lehet egy rétegben hímzőkeretbe feszíteni. (Pl. ingzsebek esetében közvetlen hímzéssel összevarrnánk a zsebet). Hátránya a szitanyomással szemben, hogy nem lehet olyan pontosan reprodukálni a grafikát, a Pantone-skála színeit csak közelíteni lehet (fonalak korlátozott színekben léteznek), nagyon kis méretű grafikai elem nem jeleníthető meg.
    
    

Gyantás matrica


Kulcstartók, tollak és más sík felületű tárgyak (mappák, gyűrűs kalendáriumok) egyedi dekorálására szolgál. Két fő változata: Sík, színezett és műgyantával bevont matrica: Öntapadó papír- vagy vékony fémhatású fóliára készül a nyomat, a grafikától függően tamponnyomással vagy digitális nyomással. Az öntapadó fóliát ezután pontosan méretre vágják plotterrel, és kap egy műgyanta réteget, végül felragasztják a tárgyra. Fém, dombor hatású matrica: Vékony fémfóliából készül, melynek hátoldala szintén ragasztóval bevont (öntapadó). A fóliába préselik a grafikát és a háttér raszterezését. Ezután lehet a grafikát vagy annak egyes elemit színezni (tamponnyomással), és gyantázni. E két művelet el is hagyható.

 

Gravírozás - lézergravírozás


A gravírozást egy számítógép által irányított, nagysebességű lézersugár végzi. Ezáltal lehetőség nyílik telített ábrák gravírozására is - fém, fa, üveg, műanyag, vagy akár bőr alapanyagú tárgyak esetében. Tartós és esztétikus emblémázási forma, fém eszközök, fém ajándéktárgyak feliratozására használható. A technológia alkalmazása során egy mechanikus fej marja le a fém alapanyagú tárgyak felületét a logó kontúrját követve.
    
    

Tampon nyomás


Műanyag, bőr, műbőr, fa és fém termékek emblémázására szolgáló eljárás. A szitanyomásnál kisebb méretű nyomatok készítésére alkalmas. Előnye, hogy nagyobb pontossággal és jobb felbontással lehet a nyomatokat elkészíteni, nem csak síkfelületre. Az emblémát egy nyomólemezre (klisé) világítják le, majd ezt a lemezt előhívják. A festéket erről a lemezről egy szilikon alapú gumitampon viszi át a tárgyra. A tampongumi rugalmassága miatt ívelt, hengeres felületekre is lehet nyomatot készíteni.
    
    

Csomagolás


Standard módon nylon tasakba vagy celofán zacskóba igény esetén díszcsomagolást is vállalunk, termékeinkhez "értéktöbbletet" adva - egyedi megrendelésre.

 

© 2015-2023 Textilworld Minden jog fenntartva. | Webáruházat készítette és optimalizálta: TTC-Soft KFT